Zet om naar groep of parametrisch object

Commando

Locatie

Sneltoets

Zet om naar groep

Zet om naar parametrisch object

Bewerk > Omzetten

Ctrl+K (groep, Windows)

Cmd+K (groep, Mac)

Het commando Zet om naar groep dient typisch voor het omzetten van een muur (of een dak, plaat, symbool of volume) die een aantal symbolen of parametrische objecten zoals ramen en deuren bevat. De muur wordt dan samen met de ingevoegde objecten geconverteerd in een “uitgezette” groep van 2D- of 3D-geometrie. Als je de tekening in 2D/Planaanzicht bekijkt tijdens het omzetten, zal het resultaat een 2D-geometrie zijn; als je de tekening in een 3D-weergave bekijkt, zal het resultaat van de omzetting een 3D-geometrie zijn.

Let op bij het omzetten van hybride symbolen. Staat de tekening in 2D/Planaanzicht, dan kan het zijn dat het 3D-gedeelte van het symbool verloren gaat bij het uitvoeren van het commando. Evenzo kan het 2D-gedeelte van het symbool verloren gaan bij een omzetting wanneer in 3D.

Je kan het commando ook gebruiken om een extrusie, wenteling, draadwerk of maatlijn naar een 2D- of 3D-geometrie of -groep om te zetten.

Als je een symbool selecteerde dat op basis van een parametrisch object gecreëerd werd (een zwart of groen symbool), wordt het commando Zet om naar parametrisch object beschikbaar in de plaats. Het commando zorgt ervoor dat het ingevoegde symbool opnieuw een parametrisch object wordt dat niet langer verbonden is aan de symboolomschrijving.

Om een geselecteerd object in een groep om te zetten of om van een symboolinvoeging opnieuw een parametrisch object te maken:

Selecteer een 3D-geometrie, maatlijn, muur, dak, plaat, volume of symboolinvoeging.

Selecteer het commando Zet om naar groep, of het commando Zet om naar parametrisch object als je een symbool selecteerde dat op basis van een parametrisch object gecreëerd werd.

Als de selectie enkel uit een 3D-geometrie bestaat (zonder extra subobjecten), wordt de omzetting onmiddellijk uitgevoerd. Als het geselecteerde object een hybride symbool is, of als er extra symbolen of parametrische objecten inbegrepen zijn, wordt het dialoogvenster ‘Zet om naar groep’ geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Subobjecten niet omzetten

Selecteer deze instelling voor het commando Zet om naar groep om alleen de geselecteerde objecten van het hoogste niveau om te zetten. Je zet hiermee geen enkel object om dat zich in een geselecteerd object bevindt (zoals symbolen in andere symbolen).

Selecteer deze instelling voor het commando Zet om naar parametrisch object om de geselecteerde symboolinvoeging opnieuw naar het oorspronkelijke parametrisch object om te zetten; hierbij gaat geen inhoud verloren.

Geneste symbolen en intelligente objecten omzetten

Selecteer deze instelling om alle symbolen en / parametrische objecten in het geselecteerde object om te zetten in een groep

Alle subobjecten omzetten

Selecteer deze instelling om alle objecten in het geselecteerde object om te zetten in een groep

Het resultaat van de omzetting is een gegroepeerde 2D- of 3D-geometrie of een parametrisch object. Gegroepeerde elementen kan je bewerken via het commando Bewerk > Bewerk groep of door ze te degroeperen.

Het resultaat kan een groep of parametrisch object blijven, of bewaard worden als een nieuw symbool.

Concept: Vectorworks symbolen

Symbooldefinities creëren

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.